Obowiązki pracowników - Inwestycje hotelowe, wyposażenie gastronomii, meble hotelowe

Przejdź do treści

Menu główne:


Obowiązki pracowników lokali gastronomicznych

Obowiązki personelu kuchennego.

Szef kuchni. Odpowiedzialnym za pracę całego personelu kuchennego jest szef kuchni. Do jego obowiązków należy planowanie zakupów, układanie menu i ustalanie cen poszczególnych dań. Pilnuje właściwego przygotowywania i wyglądu potraw. Ściśle współpracuje z szefem lokalu, któremu podlega. Razem planują zmiany w menu i opracowują nowe pomysły na lepsze funkcjonowanie lokalu. Szef kuchni powinien być na bieżąco z nowościami kulinarnymi tak, by móc wprowadzać je do restauracyjnego menu. Do obowiązków szefa kuchni należy również dbanie o to, by potrawy przygotowywane były we właściwych warunkach i z zachowaniem zasad higieny i bezpieczeństwa żywności. Szef kuchni kieruje podległych mu pracowników na kursy i szkolenia, które sam uzna za stosowne. Współczesny szef kuchni jest menadżerem, to znaczy zarządza całą kuchnią. Zna się na logistyce i technice przygotowywania potraw.

Zastępca szefa kuchni. Do jego obowiązków należy przekazywanie poleceń szefa pozostałym kucharzom. Musi koordynować pracę kucharzy na różnych stanowiskach. Pod nieobecność szefa, reprezentuje go i pełni jego obowiązki. Decyduje który z kucharzy odpowiada za dane stanowisko pracy.

Kucharz zespołu. To osoba, która odpowiada za pracę na jednym ze stanowisk w kuchni. Każde z takich stanowisk specjalizuje się w przygotowywaniu danych składników lub dań.

Kucharz. Kucharz w restauracyjnej kuchni jest pracownikiem jednego ze stanowisk. Pracuje w zespole, ale za swoją pracę odpowiada sam.

Młodszy kucharz. Również pracuje na jednym ze stanowisk, ale wykonuje prostsze i wymagające mniejszych umiejętności prace. Najczęściej jest to przygotowywanie składników różnych dań. Do obowiązków młodszego kucharza należy bezwzględne wykonywanie poleceń kierownika zespołu, a także dbanie o należyty stan sprzętu, którym się posługuje.

Praktykant. Praktykant jest osobą, która przyucza się do zawodu. Jest uczniem szkoły lub świeżo upieczonym absolwentem. Swoją pracę w kuchni zaczyna od wykonywania podyktowanych mu czynności pomocniczych i przygotowawczych.

Pomywacz. To osoba, zadaniem której jest mycie i czyszczenie naczyń i wszelkiego innego sprzętu kuchennego. Wykonuje także najprostsze prace przygotowawcze.

Saucier. To samodzielne i najbardziej pożądane stanowisko w restauracyjnej kuchni. Łączy się z prestiżem i dobrymi zarobkami. Saucier zajmuje się przygotowywaniem sosów, potraw mięsnych i dań z ryb. Do jego obowiązków należy też przygotowywanie gorących przekąsek.

Rótisseur. Ten z kolei pracownik przygotowuje dania z grilla, pieczone i smażone. Do jego obowiązków należy też przyrządzanie frytek.

Entremetier. Do zadań tego kucharza należy przygotowywanie zup a także dań, w których nie ma ryb ani mięsa. Entremetier przyrządza potrawy warzywne, takie jak sałatki i wegetariańskie dania na ciepło. Gotuje dla gości dania mączne, takie jak kluski, pierogi, kopytka i inne. Przyrządza również potrawy z jaj i serów. Do jego obowiązków należy również przygotowywanie potraw z surowców ekologicznych.

Garde-manger. Każda restauracja podaje potrawy ciepłe i zimne. Tymi ostatnimi zajmuje się Garde-manger. Kucharz ten przygotowuje przekąski, zimny bufet i sałatki. Do jego obowiązków należy też krojenie surowego mięsa i utrzymywanie we właściwym stanie lodówek, zamrażarek i chłodziarek.

Tornant. To swoisty skoczek kuchenny, którego zadaniem jest zastępowanie wszystkich i wszędzie. Tornant podejmuje się każdej pracy na każdym stanowisku w chwili, gdy zabraknie kogoś innego.

Patissier. To najsłodszy pracownik w całej kuchni. Do jego zadań należy wyczarowywanie słodkich, pysznych i pięknie wyglądających deserów. Przygotowuje też restauracyjne pieczywo i wyrabia makarony.

Piekarz. Na własnego piekarza mogą pozwolić sobie tylko wielkie zakłady gastronomiczne, a więc duże hotele i restauracje. Piekarz przygotowuje różne gatunki pieczywa. Są to chleby jasne, ciemne i tostowe. Bułki pszenne, żytnie i wielozbożowe. Pieczywo z różnymi nadzieniami. Obowiązkiem piekarza jest dbanie o to, by każdego dnia przy śniadaniu goście mieli co pochrupać.








 
Copyright 2015. All rights reserved.
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego